Zangers & Dirigenten

De zangers van Schola Cantorum Amsterdam

De SCA mannen bestaat momenteel uit een groep van tien mannen van alle leeftijden, werkzaam in de meest uiteenlopende beroepsgroepen; van student tot systeembeheerder, van kerkmusicus tot minderbroeder, en van universitair docent tot horecamanager. Gemeenschappelijk echter bij allen is de liefde voor het gregoriaans.

In september 2006 werd de vrouwenschola opgericht. Deze stond tot december 2012 onder leiding van Jerry Korsmit, die ook de SCA mannen dirigeerde van 2004 tot juni 2008.  Negen enthousiaste vrouwen repeteren wekelijks om de zondagse zorg voor de lofzang te delen met de SCA mannen. In het seizoen 2008/09 zongen de vrouwen voor het eerst om en om met de mannen. Vanaf mei 2013 tot februari 2020 was Marcel Zijlstra tevens dirigent van SCA Vrouwen. Hij is in februari 2020 opgevolgd door Rens Tienstra bij de mannen en in november 2020 door Laine Tabora bij de vrouwen.

Meezingen in de Schola

Meezingen met Schola Cantorum Amsterdam – bij de mannen of de vrouwen? Dat kan.

Het koor heeft veel te bieden. In de eerste plaats is er het eeuwenoude gregoriaanse repertoire. Gezongen door ervaren zangers in een mooie, goed bereikbare kerk met een schitterende akoestiek.

Wat wordt er van zangers verwacht?
Wat zangervaring en enige affiniteit met het gregoriaans. Je moet het leuk vinden.  Gelovig hoef je niet te zijn, maar we verwachten wel dat je respect opbrengt voor onze gastvrouw. Van september t/m juni in principe twee zondagen beschikbaar tussen 16.00 uur en 18.00 uur.
Repetitietijden: woensdag van 19.00 tot 20.30 uur (vrouwen) en  van 20.00 tot 21.30 uur voor de mannen (dit kan vanaf januari 2023 veranderen).

Dirigenten

Laine TaboraLaine Tabora is geboren in Riga (Letland), alwaar zij een Bachelor’s diploma in koordirectie en muziekpedagogie behaalde aan de Jāzeps Vītols Latvian Academy of Music. In Rome behaalde zij in 2017 summa cum laude een Master’s diploma in Gregoriaans aan het Pontificio Istituto di Musica Sacra (PIMS) bij Prof. Dr. Franz Karl Prassl. Zij volgde cursussen Gregoriaans bij de beste specialisten zoals onder anderen Dr. F. K. Prassl, Dr. J.B. Göschl,  H. Rumphorst, F. Rampi, A. Turco, J. C. Asensio en G. Conti. Tegelijkertijd studeerde zij kerkmuziek, theologie en liturgie in Rome, en koor- en orkestdirectie aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Jaarlijks organiseert zij in Riga een cursus voor liturgische muziek. Laine werkt nu aan een proefschrift over 15e-eeuwse manuscripten uit Riga die nu in Uppsala bewaard worden.
Als zangeres en soliste heeft zij opgetreden met diverse schola’s in vele landen in Europa en de USA. In 2017 richtte zij de Schola Cantorum Vox Jubilantis op.

Rens Tienstra was eerder al zeven jaar cantor bij de Schola. Hij nam vanaf februari 2020 interim de leiding over van Marcel Zijlstra en werd officieel dirigent bij de mannen in november 2020. Rens is componist, dirigent, musicoloog. arrangeur, docent en programmeur. Hij leidt ook diverse andere koren, ensembles en schola’s. Na studies Directie, Compositie, Kerkmuziek, Muziekwetenschap en Gregoriaans in Amsterdam, Birmingham en Essen is hij begin 2020 magna cum laude gepromoveerd bij prof. Stefan Klöckner aan de Folkwang Universität, Essen (DE) op melodievariatie in Laaglandse gregoriaanse handschriften.
Voor meer informatie, zie zijn website.

Meer informatie / Aanmelden

Kom langs bij een vesperdienst en spreek na afloop één van de koorleden of dirigenten aan. Voor meer informatie over de vrouwenschola: kom even langs op de 1e of 3e zondag van de maand tussen september en juni. Of zie de “Contact”-pagina voor een emailadres.